Aile Hukuku Nedir?

Aile hukuku, aileye ilişkin oluşabilecek (Evlilik, nişanlanma, boşanma ve velayet işlemleri gibi) sorunların çözümü için kanun koyucu tarafından hazırlanmış ve yürürlükte olan hukuk kurallarını ifade etmektedir.

Aile hukuku, medeni hukukun bir alt dalıdır ve dava süreçleri aile mahkemeleri kapsamında görülmektedir.

Boşanma ve Boşanma Avukatı Nedir?

Boşanma, evli olan çiftlerin evliliklerini yasal yollarla sona erdirmesi durumudur. Boşanma davalarının hazırlık süreçleri oldukça önemlidir ve titizlikle takip edilmelidir.    

Boşanma avukatı, her ne kadar tek düze bir kavram olarak görünse de aslında aile hukuku konusunda uzmanlaşmış, boşanmak isteyen çiftlerin hukuki süreçlerini takip ederek, evliliğin yasal olarak sona ermesini sağlayan avukatlara verilen unvandır. Boşanma davaları her avukatın takibini yapabileceği davalardır. Her ne kadar Türkiye mevzuatında boşanma avukatı adı altında ayrı bir mesleki uzmanlık alanı mevcut olmasa da davaların niteliği gereği titizlik gerektirdiğinden uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir alandır.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Öncelikle boşanma sebebi tespit edilmelidir. Bu aşamadan sonra duruma göre dava dilekçesi hazırlanmalıdır.

Bir sonraki aşama ise tarafların birbirinden talepleri olup olmadığı, varsa ne tür talepler olduğu netleştirilmesi aşamasıdır.

Bu talepler;

  • Nafaka beklentisinin olup olmadığı
  • Mal paylaşım talebinin olup olmadığı
  • Maddi veya manevi yönde tazminat talebinin olup olmadığı
  • Velayet hakkı talebinin olup olmadığı

Bu talepler doğrultusunda dava dilekçesi yazılır ve dava dosyası hazırlanır. Diğer ayrıntıların da tamamlanmasıyla birlikte dava harç ve giderleri vezneye yatırılarak dosya teslim edilir ve böylelikle dava açılmış olur.

Boşanma Avukatı Ne iş Yapar?

  • Müvekkilin elde etmek istediği sonuç üzerine yol haritasını çıkarmak
  • Davanın seyri ve sonuçları üzerine değerlendirme yapmak
  • Boşanma dava tipine göre müvekkillerini bilgilendirmek
  • Dava süresince müvekkiline duruşma tarihleri, süreleri ve dava aşamaları hakkında bilgi vermek
  • Mal rejimi uyuşmazlıklarının çözümü
  • Tazminat, nafaka, velayet ve mal paylaşım gibi hususların yürütülmesi

 

Ofisimiz Mersin boşanma avukatı olarak da profesyonel iş hayatında yer vermektedir. 

.

Kendisine Dava Açılan Eş Boşanmayı İstemiyorsa Ne Olur?

    Eşlerden birinin boşanmak istememesinin sebebi, gerekli maddi gücü olmaması, karşı tarafa bedel ödetmek istemesi, alacaklarını alma yolunda bunu bir araç olarak görüp davayı uzatmak istemesi olabilir. Ya da gerçekten eşini seviyor ve evliliğinin bitmesini istemiyor da olabilir. Ancak davayı açan taraf bu konuda kararlı ise ve evliliğin bitmesine neden olacak olayların kaynağı karşı taraf ise ve bunu ispatlarsa diğer eşin kabulü olmaksızın dava sonuçlanır. Ancak aksi durumda yani davacı taraf daha ağır kusurlu ve karşı tarafın kusurunu ispatlayamıyorsa dava diğer koşulların da oluşması halinde reddedilecektir.

Boşanma Davası

  Özkan & Öztoprak Hukuk Bürosu olarak uzman boşanma avukatı ekibimizle yalnızca boşanma davasının açılması ve yürütülmesi işlerini değil eş zamanlı olarak çiftlerin evlenmeden önce ve sonra evlilik sözleşmelerinin ve mal ayrılığı sözleşmelerinin hazırlanması, süreçle ilgili tarafların sözleşmelerin imzalanmasından önce bilgilendirilmesi iş ve işlemlerini de yürütmektedir. En iyi avukat, sizin için en iyi olduğunuzu düşündüğünüz avukattır. Vekalet ilişkisi güven esasına dayanır ve bu anlamda güveneceğiniz bir boşanma avukatı sizi en doğru sonuca en kısa sürede ulaştırmayı hedefleyen en iyi avukattır.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

  Çekişmeli boşanma davalarında süre mahkemenin yoğunluğuna ve dosyanın kapsamına göre değişebilmektedir. Ancak çekişmeli boşanma davalarının yerel mahkeme aşaması genellikle 1-1,5 yılı bulabilmektedir. İstinaf aşamasında ise boşanma davası dosyasının geri dönüş yaklaşık 2 yılı bulabilmektedir. Temyiz yolu açık ise Yargıtay’daki inceleme aşaması da 2-3 yıl sürebilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

   Anlaşmalı boşanma davalarında ilk duruşmada boşanma kararı verilir ancak her iki tarafın da duruşmada hazır bulunması gerekir. Taraf bir avukat ile temsil edilseler dahi anlaşmalı boşanmaya karar verilmesi için taraflar bizzat duruşmaya katılmalıdırlar.

   İlk duruşmada anlaşma protokolünü tarafların beyan etmelerinden sonra Mahkeme protokol gereği boşanmaya karar vermektedir. Kanunen duruşma tarihinden sonra en geç 30 gün içerisinde gerekçeli karar yazılacaktır. Akabinde gerekçeli kararın taraflara tebliğinden sonra 2 haftalık sürede itiraz olmaz ise karar kesinleşecek ve Mahkeme bu durumu ilgili nüfus müdürlüklerine bildirecektir. Söz konusu itiraz durumu tarafların istinaftan feragat dilekçesi vermesi halinde ortadan kalkacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

   Çekişmeli boşanma davası tanık sayısı, dosyadaki delil durumu ve iddialara göre değişmekle beraber ortalama 1,5-2 yıl içinde sonuçlanabilmektedir. Çıkan karara itiraz etmek mümkündür. Bu durumda Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde istinaf kanun yoluna başvuru yapılabilir. Bu durumda dosyanın karara çıkması ortalama 2 yılı bulmaktadır. Temyiz sürecinde ise yine ortalama 2 yıllık bir süreyi söz konusu olabilecektir. İş yüküne ve dosyanın niteliğine göre daha kısa veya daha uzun zamanlarda sonuç elde etmek söz konusu olabilecektir. Özkan & Öztoprak Hukuk Bürosu olarak boşanma davalarını titizlikle takip ederek en kısa ve lehinize sonuç verecek şekilde çalışmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Avukatı

   Anlaşmalı boşanma davalarında; taraflar, boşanmanın tüm sonuçları üzerinde anlaşmaya varmıştır. Bu durumda anlaşmaya ilişkin bir anlaşmalı boşanma protokolü oluşturulacaktır. Devamında açılacak dava ile tarafların hazır bulunduğu tek celsede dava neticelenebilecektir. Hukuk büromuz söz konusu anlaşmalı boşanma davalarında başlangıçtan edimlerin ifa edilmesine kadar tüm süreci takip etmektedir.

    Anlaşmalı boşanma yolu ile boşanacak çiftlerin de vekillik hizmetinden yararlanması gerekmektedir. İlk tür olan anlaşmalı boşanma, diğer ikinci tür olan çekişmeli boşanma davasından daha kısa sürmekte olup tek celse sürmektedir. Bu süreç hızlı ve kolay gibi görünse de bu noktada belli prosedürler bulunmaktadır ve masrafları çekişmeliye göre daha azdır. Anlaşmalı boşanma isteyen çiftlerin hazırlayıp imzalayacağı protokol de mühim olup ileride hak kaybına uğranmaması adına boşanma hukukunda uzman bir vekilden yardım alınmalıdır. Bütün bu işlemler, vekil hizmeti aracılığı ile daha hızlı bir şekilde yapılarak daha kısa sürede sonuçlanması sağlanacaktır. Bu konuda en verimli sonuç alabilmek ve kısa sürede sona erdirebilmek adına vekilce yürütülmelidir.

Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

   Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır. Aksi takdirde mahkeme tarafından evlilik birliğinin temelden sarsılmış olup olmadığını araştırarak karar verecektir. Eşlerin birlikte dava açmaları veya bir eşin açtığı anlaşmalı boşanma davasının diğer eş tarafından kabul edilmesi gerekir.      

Çekişmeli Boşanma Davası Avukatı

   Çekişmeli boşanma davalarında ise Mahkemece yapılacak yargılama neticesinde boşanmada daha fazla kusurlu olan tarafın kim olduğunu, müşterek çocukların velayetinin kime verileceğini, nafaka bağlanıp bağlanmayacağını ve bağlanacaksa bunun miktarının ne kadar olacağını, bir diğer deyişle tüm taleplerin ne şekilde karara bağlanacağını değerlendirecektir. Hukuk büromuz söz konusu çekişmeli boşanma davalarında gerek davacı vekili gerekse davalı vekili olarak davaların takibini yapmaktadır.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

   Boşanma eşler hayatta iken evlilik ilişkisine mahkeme kararı ile hukuken son verilmesidir. Evlilik ile birlikte şahsi hal sicilinde “evli” medeni halini almış olan eşler, boşanma kararının kesinleşmesi ile birlikte “boşanmış” medeni halini alırlar. Boşanma ile birlikte, eşlerin birbirine karşı evlilikten doğan karşılıklı hakları ve yükümlülükleri sona erer.

   Eşler sadece mahkeme tarafından karar verilmiş olmak kaydıyla tazminat, nafaka gibi mali konularda karşılıklı hak ve borç sahibi olabilirler. Bu nedenle mahkemece boşanma kararı verilebilmesi için davacı ile davalı arasında hukuken devam etmekte olan bir “evlilik” ilişkisi bulunmalıdır. Bu ilişkinin fiilen bir aile ilişkisi şeklinde olup olmadığı, varsa aile ilişkisinin sağlıklı olup olmadığı gibi hususların önemi yoktur. Boşanma kararının verilebilmesi için Medeni Kanunun 129 ila 134. maddelerinde düzenlenmiş olan sınırlı sayıdaki “sebebin” (halin) gerçekleşmiş olması gereklidir. Ekonomik ve psikolojik şiddet uygulanması, eşin ailesine hakaret etme, kumar oynama, zorla ters ilişki kurma, eşin hastalığı ile ilgilenmeme gibi sebepler boşanma sebepleri arasında sayılabilir.

Genel boşanma sebepleri

Geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle tartışma, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışlar, evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi sınırsız sayıda neden genel boşanma nedenleri olarak kabul edilir.

Özel boşanma sebepleri

Kanunda sınırlı sayıda sayılmış olan özel boşanma sebeplerine dayanan boşanma davaları şunlardır:

  • Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (TMK m. 161) ,
  • Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile boşanma davası (TMK m. 162),
  • Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile boşanma davası (TMK m. 163),
  • Terk Sebebiyle boşanma davası (TMK m. 164),
  • Akıl Hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165).

 

Add Your Heading Text Here

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Add Your Heading Text Here

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir