Boşanma Davasında Mahkeme Masraflarını Kim Öder?

Boşanma davasında mahkeme masrafları davayı açan kişi tarafından ödenmektedir. Fakat davalı açılan davaya karşı “karşı dava” açmak isterse yine masraf ödemektedir. Dava sonunda tüm mahkeme giderleri toplanarak davada haksız çıkan taraftan alınmaktadır.

Boşanma Davasında Maddi Ve Manevi Tazminat Talep Edilebilir Mi?

Boşanma davası içinde hem maddi hem manevi tazminat talep edilebilmektedir. Bu talep için ekstra dava açmaya gerek olmayıp boşanma davasının içinde istenebilmektedir. Boşanma davasında açılan tazminat kalemleri maktu harca tabidir. Bu sebeple yüksek miktarlardan açmakta fayda vardır.

Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Boşanma davasında çocuğun velayeti dava içinde alınan ve  sosyal hizmetler pedagogu tarafından hazırlanan rapor uyarınca karar verilmektedir. Sosyal Hizmetler Pedagogu hem anne hem baba hem de çocuk ile görüşme yaparak çocuğun kimde kalacağına karar vermektedir. Çocuğun kimde kalacağına karar verilmesinde çocuğun yaşı, kaldığı evin durumu, ailenin geçim kaynağı, okula uzaklık gibi bir çok etmen değerlendirilmektedir. Burada tek ayırt edici nokta süt emme çağında olan çocuğun esas olarak anneye verilmesidir. Velayet davalarında çocuğun üstün yararı önemli olup süt emme çağında olan çocuk çok aksi durumlar yok ise anneye verilmektedir.

Boşanma Davası Süreci Nasıl İşler?

Boşanma davası süreci dava dilekçesi ile dava açıldıktan sonra başlar. Dava açıldıktan sonra önce dilekçeler aşaması yapılır. Burada dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi verilir. Bu dilekçe aşamaları tamamlandıktan sonra ön inceleme duruşması, tahkikat duruşması ve sözlü yargılama yapılır.

Boşanmada Tanıklar Nasıl Belirlenir?

Boşanma davasında tanıklar taraflarca belirlenmektedir. Tanıklar verilecek bir dilekçe ile mahkemeye bildirilmektedir. Tanık dilekçesinde tanıkların isimleri, adresleri, kimlik numaraları ve ne için dinleneceği muhakkak yazılmalıdır. Boşanma davasında tanık olarak komşu, kardeş, anne ve kuzenler dinlenebilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanma Davasına Döner mi?

Çekişmeli olarak açılan boşanma davası hazırlanıp verilecek bir anlaşma protokolü ile anlaşmalı boşanmaya dönebilmektedir.

Boşanma Davası Devam Ederken Eşler Barışırsa Ne Olur?

Boşanma davası devam ederken eşlerin barışması durumunda dava devam eder. Barışan eşler verecekleri dilekçe ile davadan feragat etmeleri veya davayı takip etmemeleri gerekmektedir.

Boşanma Davasında Eşlerin Kusuru Neye Göre Değerlendirilir?

Boşanma davasında eşlerin kusuru dosyada mevcut bulunan delillere ve tanıkların anlatımlarına göre hakimin özgür takdir iradesi ile belirlenir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Gerçekleşir?

Boşanma davasında mallara ilişkin herhangi bir karar verilmemektedir. 2002 sonrası evlilik birliği içinde alınan taşınır ve taşınmazlar edinilmiş mal sayılmaktadır ve eşler yarı yarıya ortaktır. Eğer evlilik sonrası bir mal alındıysa boşanma davasına ek olarak ikinci bir dava açılması gerekmektedir.

AHamile İken Boşanma Davası Açılabilir Mi?

Hamile iken boşanma davası açmak mümkündür.

6 Aylık Evliyim Boşanmak İstiyorum Ne Yapmam Gerekiyor?

6 aylık evli olduğunuz için anlaşmalı boşanma davası açmanız hukuken mümkün değildir. Çekişmeli boşanma davası açıp davayı fiilen anlaşmalı olarak sonlandırmak mümkündür.

Boşanma Davası Sırasında Evde Kim Kalır?

Boşanma davaları talep ile yürüyen davalardır. Bu sebeple tarafların herhangi bir talebi olmaz ise hakim boşanma sırasında evde kimin kalacağına karar vermemektedir. Fakat evde kalmak isteyen iş bu talebini dava dilekçesine eklemesi halinde hakim Medeni kanun Madde 169 uyarınca konutu bir eşe tahsis edebilmektedir.

Boşanma Davası Red Edilirse Tekrar Boşanma Davası Açılabilir Mi?

Bir tarafın açtığı boşanma davası hakim tarafından esastan red edilirse aynı sebebe dayanlarak tekrardan dava açılamamaktadır. Fakat tarafın açtığı dava usulden red edilirse aynı sebebe dayanılarak tekrar dava açılması mümkündür. Farklı sebebe dayanılarak tekrardan boşanma davası açılması mümkündür ve bunun bir sınırı yoktur. 

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Nasıl Açılır?

Boşanmada olduğu gibi mal paylaşımı davasıda mahkemeye verilecek bir dilekçe ile açılmaktadır. Mal paylaşımı davalarında katkı payı alacağı, katılma alacağı ve değer artış payı istenebilmektedir. Mal tasfiyesi davasına bakmakla görevli mahkeme aile mahkemeleridir.

Evliyken Alınan Ev Ortak Mı?

Evliyken alınan ev evlilik birliği içinde alınmış olduğu için tapunun kimin üzerine olduğu bakılmaksınız ortaktır. Fakat bu malın edinilmesinde taraflardan biri kendi kişisel malı ile fayda sağlamışsa, tasfiyede bu sağladığı miktar dikkate alınmaktadır.

Kişisel Malların Gelirleri Mal Paylaşımında Nasıl Hesap Edilir?

Türk Medeni Kanunu 119. Madde uyarınca kişisel malların gelirleri edinilmiş maldır. Örneğin evlilik öncesi aldığınız ev kira da ise, bu evin kirasının yarı bedeli oranında eşiniz hak sahibidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir